Een ogenblik geduld a.u.b.

Mogelijkheden oversampling WoON2024 beperkt

door Cock Meijers

CBS heeft het beleid met betrekking tot veilig data delen aangescherpt vanwege het toegenomen risico op het uitlekken van microdata en de maatschappelijke discussie over privacy en gegevensbeveiliging.

Dit betekent concreet dat we de mogelijkheid voor lokale overheden om extra enquêtes in te kopen zodat het WoON ook gebruikt kan worden voor analyses van het eigen werkgebied niet meer op de voor het WoON gebruikelijke wijze kunnen voortzetten.

CBS en BZK kunnen niet langer garanderen dat alle deelnemers aan de oversampling de data fysiek kunnen ontvangen omdat niet iedere deelnemende partij aan de daarvoor gestelde voorwaarden van het CBS kan voldoen. Vanwege het ongelijke speelveld dat zo ontstaat heeft BZK besloten de mogelijkheid tot oversampling niet meer op de gebruikelijk wijze aan te bieden.

We kunnen ons voorstellen dat dit besluit vragen oplevert of tot knelpunten leidt. In dat geval denken we graag mee over andere mogelijkheden of alternatieven.
Neem daarvoor contact op met: postbus.wooninfo@minbzk.nl.

Het blijft wel mogelijk om afgestemde standaardtabellen of data-analyses laten doen door onderzoeksbureaus die wel toegang hebben tot de CBS micro data. Omdat dit een ongelijk speelveld oplevert sturen we geen uitnodiging meer om deel te nemen.