Een ogenblik geduld a.u.b.

Winnaar Woningmarktscriptiesprijs 2021: Tessa Meij

door Maarten Vijncke
Tessa Meij wint woningmarktscriptieprijs over productie industrieel bouwen in Nederland

Dinsdag 17 mei 2022 is de BZK-Woningmarktscriptieprijs 2021 uitgereikt. Uit 18 inzendingen bepaalde een jury drie winnaars.

De hoofdprijs van 2.500 euro werd uitgereikt aan Tessa Meij van de Technische Universiteit Delft. Haar onderzoek gaat in op de mogelijkheden die industrialisatie van de woningmarkt waar ze veel kennis over op heeft gedaan tijdens haar periode bij Heijmans. Zeer relevant want om aan de woonopgave te voldoen moet er sneller gebouwd worden. Tessa benadrukte vooral het belang van kennisdeling. Het onderzoek biedt een goede voedingsbodem voor discussies die nodig zijn om verder te komen met de culturele verandering die gepaard gaat met de industrialisatie van woningbouw. 
De tweede prijs van 1.000 euro ging naar Thijs van Amelsfoort, Technische Universiteit Delft. Ook zijn scriptie geeft inzicht in hoe we de woningbouw kunnen versnellen met oog voor duurzaamheid. Hij onderzocht of het mogelijk is om grootschalig met hout te bouwen in plaats van met staal en beton. 

De derde prijs van 500 euro ging naar Eelco Foorthuis, Haagse Hogeschool, met zijn scriptie ‘De huizenprijzen door het dak!’. Hij onderzocht of het mogelijk is om met voorspellingsmodellen een verklaring te kunnen vinden voor de stijgende huizenprijzen op de woningmarkt. Een ingewikkelde kwestie. Maar wel een zeer actueel en belangrijk onderwerp. 

Achtergrond woningmarkt scriptieprijs van BZK
De Scriptieprijs wordt sinds 2017 door de directie Woningmarkt bij BZK uitgereikt voor de meest originele en beleidsrelevante wetenschappelijke masterscriptie op het terrein van de woning- en vastgoedmarkt. Het ministerie wil met de prijs studenten stimuleren om een bijdrage te leveren aan de uitdaging waar BZK voor staat. Namelijk samen met gemeenten, corporaties, investeerders en vele andere partijen zorgen voor meer betaalbare, veilige, energiezuinige woningen en een eerlijkere verdeling van de beschikbare huurhuizen. En daar is ook veel onderzoek en innovatiekracht voor nodig. De woningmarktscriptieprijs helpt ons met die frisse blik, kennis, nieuwe ideeën en belangrijke ontwikkelingen binnen te halen.

De drie scripties zijn hier te downloaden.